
Despre cărți
„O ironie la adresa societății contemporane” (Issa Belle, GR)
Din punctul meu de vedere, o carte geniala.
Dincolo de un mod de a nara foarte delicios si actual, reies mai multe aspecte interesante.
In primul rand, judecand lucrurile prin prisma teribilistului M., vedem cum poate infuenta prezenta raului viata unui om. M uraste omenirea, tipic tuturor anarhistilor, este scarbit de orice fel de norma si in mod special de cei care le urmeaza. Nu numai ca este un psihopat fara urma de constiinta, dar aceasta rautate il afecteaza si pe el, ajungand sa vada totul ca si ceva decazut, fara farmec; in orice vede numai partea intunecata. Are o predilectie spre tot ce e dark si este pe-alocuri psihopat. Autoarea nu a vrut sa scoata acest aspect in evidenta, desigur, dar eu fiind un om care iubesc omul, natura, viata, observ aceasta lipsa pe care o are M. care-l duce spre nefericire.
Pe de alta parte, este interesanta antagonia dintre relatarile din jurnalul Elei si perspectiva lui M, in privinta acelorasi situatii. Practic, cei doi reprezinta doua extreme la doi poli opusi, Ela reprezinta omul care nu se poate bucura de viata sa din cauza supunerii exagerate la normele societatii, iar M este cel care cade in cealalta extrema si este un fel de anarhist. Ambii sunt insa caricaturizati cu mare ironie, in special Ela; sau poate ca doar ea si cei ca ea.
Sunt aproape sigura ca autoarea a vrut sa critice societatea contemporana si corporatista, ea insasi fiind o rebela.
Tot din compararea celor doua perspective, se observa naivitatea exagerata a Elei si nu ma pot abtine astfel sa nu imi pun intrebari existentiale despre viata; si sa nu ajung iarasi la concluzia ca de cele mai multe ori dragostea este o iluzie, din care in momentul in care ne trezim, putem cadea cu usurinta in abisul intunecat al dezamagirilor si al depresiei. Este genul de carte care iti da o palma daca esti romantic si te trezeste la realitate.
Pana la urma cartea este o ironie la adresa societatii contemporane indoctrinate, societate vazuta prin ochii unui nonconformist.
Sursa: http://www.goodreads.com/review/show/881351545?book_show_action=true&page=1
0 comments