Evenimente
Lumea literară românească, ridiculizată într-un roman pamflet cu mult umor
La editura Herg Benet, în colecția Radical din 7, a apărut romanul “Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes”, de Cristina Nemerovschi, cea de-a șaptea carte semnată de autoare.
După romane îndrăgite de public și apreciate cu entuziasm de critica literară, ca Sânge satanic, Ani cu alcool și sex, Rezervația unicornilor, Pervertirea și nymphette_dark99, Cristina Nemerovschi revine cu un roman diferit, o satiră dură la adresa lumii literare românești. Critica adusă scriitorilor mediocri și a snobismelor afectate care sufocă arta românească este doar un pretext pentru a introduce în scenă un personaj memorabil, Gigi Anghelescu, față de care, de-a lungul cărții, te vor încerca tot felul de sentimente, de la milă la revoltă, de la amuzament la nedumerire.
„Nu cred să mai fi existat în literatura noastră până la acest Anghelescu un roman care să facă atât de nemilos bășcălie de tot ce este putred în lumea literară românească: de la critici literari la premiile date la plesneală, de la instituții care ar trebui să servească scriitorului, dar care devin o cloacă de corupți de toate felurile, la stiluri de scris prăfuite și ridicole.[…] Nu doar umorul este meritul scriitoarei în acest roman; o ironie nemiloasă și îndrăzneață, concentrată și savuroasă merge ca un fir roșu prin întregul pamflet – în câteva capitole, recunoști personaje reale, fie scriitori, fie critici literari, fie actori mai puțin importanți pe scena vieții literare, dar care sunt ridiculizați cu talent, făcându-te să te bucuri de fiecare frază. Cu un final la care nu te aștepți, care îți trage scaunul de sub fund, cu acest Gigi Anghelescu atât de captivant și savuros, romanul-pamflet al Cristinei Nemerovschi este probabil cea mai potrivită lectură pentru 2014. Îți va descreți fruntea, dar te va și pune pe gânduri.” (Alexandru Petria)
„Cristina Nemerovschi este un Caragiale al zilelor noastre.” (Felix Nicolau)
“De patru ore râd singură în faţa calculatorului. Recomand cu foc şi pară romanul lui Nemerovschi, “Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes”. E, poate, cel mai bun text pe care l-a scris în viaţa ei. Bravo, Cristina!” (Lorena Lupu)
“Dacă Rezervaţia unicornilor am citit-o pe nerasuflate, pe Anghelescu l-am citit greu, greu de tot… pentru că nu mai distingeam literele, din cauza lacrimilor de râs. Am râs cu lacrimi pe tot parcursul cărții. Absolut minunat.” (Deea Negoiță)
“O lectură potrivită pentru orice generaţie. O carte excelentă!” (Oana Tămaș)
“Cu adevărat faină și comică!” (Ioana Cantemir)
Gigi Anghelescu are 39 de ani, patru luni, o săptămână, trei zile, șase ore, patru minute, câteva secunde și într-o dimineață ia hotărârea cea mare: să devină scriitor de succes. Pentru a porni în urmărirea visului său, își dă demisia de la banca unde lucrează. Vegheat și consiliat și în cele mai mici detalii de către cei doi prieteni apropiați, Georgescu și Mateescu, deja scriitori, Anghelescu face primii pași pe aventurosul drum al cuceririi lumii literare, despre care la început nu știe nimic. Urmărit de amintirea nefericitei iubiri din adolescență, pentru preafrumoasa Adina, dar și chinuit de dorința de a salva literatura de “impostori” – dintre care se distinge pregnant figura lui Cernătescu –, Anghelescu întâlnește cele mai șocante și mai colorate personaje, pe un drum unde, la final, îl va aștepta o surpriză de proporții uriașe.
Prolog. Cele trei reguli de aur ale unui scriitor de succes
1. Nu încerca să fii original. Nu e bine. Poți să te încurci în ițe și să pierzi de tot mesajul pe parcurs. Cele mai bune cărți ies atunci când amesteci tot ce ai citit vreodată la alții. În plus, gândește-te și tu: dacă a spus altcineva un lucru înaintea ta, sunt mai mari șanse ca lucrul acela să fie bun și adevărat.
2. Ai grijă să nu fii sincer de tot atunci când scrii. Poate știți și voi, scrisul e o capcană. Prin el, chiar și cel mai curat suflet poate fi deconspirat, pervertit și mutilat – tu scrii, naiv, gândindu-te că vei ajunge la inima cititorului, și așa sfârșești prin a fi răpit de Securitate, Interpol, noul KGB, Asociația Pro-Băsescu, Salvați femeile abuzate!, CIA, Vier Pfoten sau extratereștri.
3. Nu renunța NICIODATĂ la rimă, fie că scrii poezie, fie că scrii proză.
Romanul poate fi comandat aici: http://www.hergbenet.ro/carte/cum-a-ars-o-anghelescu-o-luna-ca-scriitor-de-succes-cristina-nemerovschi
Supranumită de critici “rebela literaturii române de azi”, licențiată în filosofie, cu un master despre L. Wittgenstein, Cristina Nemerovschi a debutat în 2010, cu romanul Sânge satanic. Cartea a reprezentat atât un succes de critică, dar mai ales de public, fiind reeditată doar câteva luni mai târziu. În numai un an, Sânge satanic s-a impus ca un adevărat fenomen social, consacrând un nou stil în literatura tânără și inspirând numeroase manifestări artistice: poezie, piese de teatru, visual art, muzică. Romanul a primit referințe elogioase, fiind comparat cu opere-cult ale unor autori precum J. D. Salinger, Henry Miller, Irvine Welsh, Chuck Palahniuk, Bret Easton Ellis sau Anthony Burgess, și a fost distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea anului 2010, ales printre finaliștii Premiers Romans En Lecture.
Al doilea roman al Cristinei Nemerovschi, Pervertirea, a apărut în 2012 la editura Herg Benet. Cartea a fost supusă controverselor încă din primele luni, câteva lecturi publice fiind întrerupte, temele romanului fiind considerate “imorale, violente și indecente”. A fost reeditată în 2013, conținând fragmente inedite (Jurnalul Amaliei). Ani cu alcool și sex este al treilea roman semnat de Cristina Nemerovschi, o continuare la Sânge satanic. În 2013, în colecția Cărțile Arven a Editurii Herg Benet, apare nymphette_dark99; cartea este reeditată doar câteva luni mai târziu. În același an apare și cea de-a treia ediție a romanului Sânge satanic.
În noiembrie 2013, Cristina Nemerovschi publică la Herg Benet un volum compus din discuțiile avute cu cititorii săi, intitulat Ce facem cu România? – Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi. Rezervația unicornilor (2014) este romanul care încheie trilogia Sânge satanic.
Tot în 2014, publică romanul-pamflet Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes.
Proza Cristinei Nemerovschi a fost inclusă în câteva antologii, atât din România, cât și internaționale.
Autoarea a anunțat pentru noiembrie 2014 un nou roman, intitulat Păpușile, așteptat deja cu mult entuziasm de cititori.
Site oficial: www.cristinanemerovschi.ro
Blog: www.morgothya.ro
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Cristina-Nemerovschi/261309263945269
0 comments