
Impresii cititori Pervertirea
„„Mă îndrăgostisem chiar și fără să-l văd, doar așteptându-l, imaginându-mi tot felul de lucruri ciudate despre el. […] Eu îl iubesc pe Ulf încă de dinainte să-l întâlnesc.
***
Și aștept. Aștept să se întoarcă. Aștept să se schimbe. Aștept să vină la mine, într-o bună zi, nu contează din ce anotimp, și să-mi ofere ceva. Orice. […] Atunci când pierdem un lucru, îl pierdem pentru totdeauna.”
Pervertirea tocmai ce-a fost reeditată, cu Jurnalul Amaliei ca bonus. Despre carte am scris prin aprilie http://societatesicultura.ro/2013/04/pervertirea-sotronului/
Dar ce n-am spus acolo e cât de mult o iubesc. Dintre toate cărțile Cristinei (5 deja) rămâne preferata mea; și o aștept cu nerăbdare pe cea care o va detrona. Pentru că are să fie colosală.
„Nu ai cum să ai ceva interesant de povestit și, în același timp, să mai fii pe aici ca să apuci să povestești. Ori tu, ori povestea. Nu puteți supraviețui împreună.”
(Povestea. Mereu povestea.)” (Ana Manescu)
*
“O combinaţie fabuloasă de Bukowski, Burroughs şi Borges, cu accente noir, plus satirizarea savuroasă a românismul decadent.” (Crisia Miroiu)
*
“Povestea e narată pe trei voci distincte, frapante, ale căror nuclee comune sunt arta, crima şi mizantropia. Personajele au toate istorii şocante, care întrec nişte limite ale acceptabilităţii sociale. Epicul este galopant, monoloagele interioare sunt caustice, sexualitatea, animalică, maniacală, deviantă.” (Ioana Vighi)
*
“Un thriller care, după ce l-ai citit, îţi inoculează în minte întrebarea : „eşti în stare să ucizi în numele artei adevărate?” (Iulian Sîrbu)
*
“Romanul scris de Cristina Nemerovschi şi albumul Moonspell se anunţă evenimentele anului!” (Ştefan Bolea)
*
“Pervertirea este o capodoperă. Cartea aceasta ar putea fi oricând un best-seller!” (Ovidiu Marinescu)
*
„RUPERE de tot!!!! Iti trebuie ceva curaj sa te avanti in lumea nebuna si bolnava din carte, dar o data ce o faci nu te mai poti opri sa o savurezi, sa citesti iar si iar unele paragrafe, sa te bucuri de fiecare cuvant. O carte care va avea o viata lunga si frumoasa, sunt convins. Dar atentie nu e chiar pentru oricine. Prostii sa stea deoparte.” (Johnny Rotten)
*
„Dat fiind ca lansarea nu s-a lasat cu senzatii tari, odata ajunsa acasa (era vreo 2 dimineata), m-am napustit, infometata, asupra cartii proaspat lansate: “Pervertirea”. Marturisesc ca “m-a prins” asa cum m-au prins “Cei trei muschetari” prin clasa a IVa. Nu vreau sa vorbesc despre subiect sau despre personaje. Gasesti informatii pe net. Fara sa fiu prietena sau amica cu autoarea, spun doar ca este o carte bine scrisa. Cu mult curaj. Cu forta. O carte in care cuvintele obscene – parca mai putin numeroase decat in prima, nu deranjeaza. Pentru ca ele se integreaza in limbajul personajelor, in starea lor naturala, fara a fi utilizate doar de dragul senzationalului. Eroii au carne, sunt autentici. Atat de plini de viata incat stiind ca mai toate operele literare pleaca de la o experienta traita de autor, ajung sa ma intreb ce a facut Cristina Nemerovschi: a fumat jointuri, a facut sex in grup, s-a jucat la un moment dat de-a prostituata?
Iti recomand aceasta carte cu atat mai mult daca faci parte din categoria celor care merg zilnic la program cu masina proaspat spalata, hainuta apretata si ochelarii de firma pe nas, care isi spala creierii prin Centrul Vechi sau prin Fratelli. Sunt mari sanse sa te identifici cu personajele – macar din punct de vedere al unor trairi pe care incerci sa le ascunzi chiar si fata de tine insuti. Si, desigur, sa descoperi un alt Bucuresti si altfel de bucuresteni. Care ar face o doamna in varsta – baba, ar spune personajele Cristinei, sa-si dea cu palma peste gura si sa se inchine.” (Andreea Billig)
*
„Este una dintre cartile mele favorite. Pe acelasi loc cu ea, s-a clasat de curind si Pervertirea, noua carte a aceleiasi autoare! Ambele sunt grozave si te lasa pe ginduri mult timp dupa ce le citesti. In afara de asta, o alta calitate a celor doua romane este usurinta lecturii, te tin in priza pina la ultima pagina.” (Tears for Fears)
*
„Asadar, am plecat acasa cu exemplare din Pervertirea. L-am citit si momentan, nu pot spune decat ca sunt bulversata: asta da capodopera, astea personaje care vor anima o generatie intreaga, asta da scris!!! E atat umor si atata filozofie in Pervertirea, incat parca nici n-o poti savura dintr-o data. Trebuie sa lasi cartea sa respire, sa o recitesti iar si iar si iar. Minunat roman…
Este vorba despre acel gen de carte care capata ni semnificatii cu fiecare lectura, carte despre care se va vorbi mult timp de acum inainte, zeci de ani, cu generatii care o vor redescoperi si se vor regasi in Corbu, Tara, Ulf sau Amalia (Veverita).
Fan clubul Sange satanic (prin cei 3 “sefi” de seama ai sai: Miruna, Rares si Dragosh) saluta si recomanda din toata inima noua carte a Cristinei Nemerovschi, PERVERTIREA. Cum bine zice si jurnalistul Liviu Antonesei pe coperta-spate a cartii, Sange satanic are un singur rival in literatura; acesta poarta numele Pervertirea.” (Miruna, http://fanclubsangesatanic.wordpress.com/2012/06/05/fan-clubul-sange-satanic-a-citit-pervertirea)
*
“Am citit Pervertirea. Impresia mea ? De fapt exista un singur personaj, dar care traieste in patru planuri paralele, care printr-o “anomalie” a legilor care guverneaza universul s-au intalnit in cartea ta si a rezultat un roman de factura filozofica, asa cum rar am vazut la noi. Daca as compara, Sange satanic este partea fizica a vietii , iar Pervertirea partea spirituala. Oricum FELICITARI.“ (Mircea)
*
“Pervertirea” e ca o partida de sex bun: ai citi-o dintr-o suflare dar te stapinesti pentru ca vrei sa o savurezi pe indelete.” (M.C.B.)
*
„Eşti genială 🙂 Am citit Pervertirea şi acum am început să citesc Sânge satanic. Nu mă mai satur de scrisul tău. Ai un stil aparte, inconfundabil, cum n-am mai întâlnit până acum.” (Andreea Jft)
*
„I now have this book. It’s amazing. Cristina Nemerovschi Felicitari pentru carte! Nu am avut nevoie decat de vreo 15 pagini sa imi dau seama ca este o capodopera! 😀 I’ve been waiting for years for someone to write something like this…and now it’s here in my hands.” (Serj Sebastian)
*
„E o carte extraordinara, rupta din viata, care te face sa vezi lucrurile altfel dupa ce o termini, iar cine zice ca nu e o carte buna pentru ca e vulgara, ori nu a citit-o, ori e prost.” (Ramona, http://altfel-de-carti.blogspot.ro/2012/10/pervertirea-de-cristina-nemerovski.html)
*
„Dacă prin romanul său de debut, “Sânge satanic”, Cristina Nemerovschi a creat controverse atât prin limbajul dezinhibat cât și prin filosofia extrem mizantropică și nihilistă ce-l caracterizează pe enigmaticul M., cu „Pervertirea” autoarea nu pare a se fi cumințit deloc, ba chiar dimpotrivă. Deși supratema romanului este una asupra căreia s-a mai speculat – motivația artei, ce anume îl face pe artist să creeze, prozatoarea ne aruncă însă într-o situație-limită în care personajele, extreme și ele, ucid pentru a perpetua arta. Întrebarea cu care rămâi după: am merge până la crimă în numele artei autentice?” (Alexandru Petria)
*
„Pervertirea este cartea din „cauza” careia m-am despartit de prietena mea. De actuala mea fosta prietena :). Mda, probabil sa suna trist sau prapastios, dar despartirea de ea este unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au intamplat pana acum in viata. In timp ce citeam Pervertirea, mi-am imaginat cumva ca sunt Ulf, am intrat sub pielea personajului si mi-am dat seama ca vreau sa fac mai multe cu viata mea decat pana acum. Asa am realizat ca merit ceva mai mult decat pe tipa cu care eram atunci. Mai mult, citind fragmentele aparent misogine din carte am realizat ca partile care nu-mi plac la ea si la relatia noastra sunt mult mai multe si mai importante decat cele care-mi plac. Am realizat cat de prefacuta era acea fiinta (si este in continuare, sunt convins). Dupa despartire, m-am simtit foarte eliberat, usor ca un fulg si am inteles cred senzatia despre care vorbeste Ulf la finalul cartii, cand se regaseste pe sine.
Ps. Acum sunt cu Cristina, actuala mea prietena. E misto si o iubesc mult. Daca ne vom casatori intr-o buna zi, mi-ar placea din suflet sa fii alaturi de noi, fiindca tie iti datorez intalnirea cu ea! Iti multumesc pentru tot.” (Liviu S.)
*
„Felicitari pentru cele doua carti geniale, le astept pe urmatoarele.” (Marius)
*
„Felicitari, Cristina!!!!! E putin spus ca abia astept sa citesc Ani cu alcool si sex:D Am devorat pe nerasuflate Sange satanic si Pervertirea, le consider unele din cele mai bune carti de literatura (fictiune) care s-au scris vreodata! Crede-ma ca nu mi se pare deloc ca exagerez ci din contra, ca nu pot spune in cateva cuvinte cat de mult iubesc aceste doua carti si cat de mult inseamna ele pentru mine:)
Iti doresc inspiratie la terminarea cartii si toata fericirea din lume pentru ca si tu, la randul tau, ai facut oameni fericiti si i-ai ajutat sa inteleaga lumea din jurul lor.” (Anarchy of Nightmares)
*
„Am inceput PERVERTIREA ; deja i-am gasit cel mai important defect….ca se va termina.” (Mircea)
*
„azi la scoala am carat cu mine „Pervertirea”, iar colegii, dupa ce s-au uitat putin prin ea, mi-au spus ca voi ajunge la nebuni daca o voi citi. raspunsul meu: „cartea asta imi va deschide ochii, deci cred ca aveti dreptate. dar toti aflam in ce traim mai devreme sau mai tarziu, asa ca see you all there.” (Raluca)
*
„Ulf nu poate iubi precum „păduchieţii” – Crimă sau nu, e pretextul „oamenilor aleşi” să-şi definească percepţiile asupra vieţii lor, considerate aici adevarata artă a lumii. Nu, nu e o ars poetica per se, viaţa nu există în funcţie de artă şi nici culoar de reciprocitate nu se iveşte. Viaţa lor nu e arta, ci artă. Trebuie sesizată diferenţa. Personajele sunt colorate, în ciuda stilului gotic şi deşi nu sunt uşor de recunoscut în lumea reală, sunt conturate cu suficientă forţă încât să-ţi impună analizarea lor. Dacă citeşti cartea şi reţii numele personajelor, ai citit-o degeaba. Constructul lor social e cel care contează şi propunerile lor literare: Amalia e definită de nume, e singura certitudine despre ea. Fiecare dintre personaje simte şi gandeşte altceva despre ea, găsind în ea şi Cală un punct comun. Nu iubirea îi leagă, deşi ai impresia că sentimentul care-l leaga pe Ulf de Corbu e iubire, e idolatrie reciprocă, cu manifestaţii anti-sociale externe, elemente cu nomenclatură care se preumblă printre aceşti „zei” ca nişte „păduchieţi”. Relaţiile interumane nu pot fi explicate decât prin laitmotivul de care am mai pomenit la Nemerovschi „cea mai mişto fiinţă care a existat vreodată pe pământ”, la care i se adaugă un alter-ego, la fel de perfect. Toţi par alternativa de viaţă a celuilalt şi sunt legaţi de crima care i-a readus lui Ulf inspiraţia: eliberarea de sub jugul primului sentiment uman, a cărui vină a fost doar lipsa de unicitate. Ulf nu poate iubi cum iubesc „ceilalţi”. Episodul şocant e povestea despre abatorul copiilor, o nuanţă nouă de umanitate care a lipsit până acum din romanele ei, dar e binevenită. A nu se citi pe întuneric.” (Septimia Sabadus)
*
„RUPERE de tot!!!! Iti trebuie ceva curaj sa te avanti in lumea nebuna si bolnava din carte, dar o data ce o faci nu te mai poti opri sa o savurezi, sa citesti iar si iar unele paragrafe, sa te bucuri de fiecare cuvant. O carte care va avea o viata lunga si frumoasa, sunt convins. Dar atentie nu e chiar pentru oricine. Prostii sa stea deoparte.” (Johnny Rotten)
*
„Categoric, cea mai buna carte data de literatura romana in ultimele decenii.” (Radu V.)
*
„Cartile Cristinei Nemerovschi, in special PERVERTIREA, m-au convins sa mai acord o sansa literaturii romane de azi. Pana la SANGE SATANIC, ma cam pierduse pe drum…” (AnaMaria Istrate)
*
„azi la scoala am carat cu mine „Pervertirea”, iar colegii, dupa ce s-au uitat putin prin ea, mi-au spus ca voi ajunge la nebuni daca o voi citi. raspunsul meu: „cartea asta imi va deschide ochii, deci cred ca aveti dreptate. dar toti aflam in ce traim mai devreme sau mai tarziu, asa ca see you all there.” (Raluca)
0 comments