
Impresii cititori Ani cu alcool si sex
„Cristina nu a creat un personaj, a creat o legenda.” (Iustin Hotinceanu)
*
„Astazi am terminat de citit Ani cu alcool si sex, care daca nu stiati este continuarea, dar si prequel-ul la romanul Sange satanic al Cristinei Nemerovschi. Asa ca se poate spune ca am o privire globala asupra celor doua carti.
Nu stiu cum sa va scriu despre Ani cu alcool fara sa va pun pe tava si spoilers, pentru ca asa cum e firesc cand scrii despre o carte care ti-a placut mult vrei sa spui cat mai multe, sa convingi oamenii ca trebuie NEAPARAT sa o cumpere si sa o citeasca!
Dar o sa incerc.
Ani cu alcool si sex incepe cu M. aflat cu o zi inainte de a implini 18 ani. A iesit dintr-un bar unde s-a batut, e noapte, merge prin baltoace, bea votca si fumeaza. Imaginea va este familiara? E firesc, deoarece e vorba despre acelasi M. pe care l-am intalnit si in Sange satanic. Vine apoi o scena hardcore de sex, care probabil o sa scandalizeze pudicii si ipocritii. Mie mi-a placut, fiindca e descrisa firesc, dur, sincer.
Din capitolul 2 al cartii sunt introduse si alte personaje, pe care nu le stim din Sange satanic: enigmaticul Machi, cand cersetor in Centrul Vechi al Bucurestiului, cand baiat de bani gata de Dorobanti; Elavaca (Ela), genul de femeie proasta si superficiala pe care o ironiza M. si in Sange satanic; Sab, o pustoaica de liceu, colega lui M., indragostita de el; Cofrag, un tip sexy pentru care M. face o pasiune trecatoare; Elena, sora lui Cofrag.
In paralel cu ele reintra in scena vechile noastre cunostinte: haiosul A., mereu pus pe nazbatii, B. si R. (in cea de-a treia parte a cartii), precum si D.
Din punctul meu de vedere, cartea e structurata pe doua directii, inegale ca intindere. Prima, care cuprinde partea I si partea a II-a, povesteste peripetiile rebele ale lui M. care, ca si in Sange satanic, penduleaza intre Vama Veche si Bucuresti, mai da si pe la scoala, e intr-o descoperire continua de noi oameni si noi sentimente. E o parte care se citeste cu sufletul la gura, da pe dinafara de umor. Un umor de buna calitate, care te face sa razi pana mori, un umor care te contamineaza si iti da o dispozitie grozava. Umorul e intretinut si de partile narate din perspectiva Elavacii, care e ironizata in cel mai sadic mod de catre autor si de catre M. A. este o figura memorabila; una dintre cele mai misto scene din Ani cu alcool si sex este cea in care A. le povesteste oamenilor de la masa cum a ajuns el in Vama, cum l-au blestemat nsite tiganci care i-au “urat” sa ii moara ce are el mai scump, iar A. s-a temut ca i se vor sparge sticlele de bautura din rucsac
Pe urma, vine cea de-a doua directie a cartii, care apare in partea a III-a, si aici vedem cu adevarat genialitatea autoarei. Fara a pierde backgroundul in care personajele au evoluat pana atunci, Cristina Nemerovschi introduce cu aceste pagini un scris la nivelul celui al lui Salinger din Catcher in the Rye sau al lui Cartarescu din Gemenii (Nostalgia). Partea asta a cartii musteste de sentimente, care de care mai autentice si mai profunde. M. simte nostalgie, iubire, ura, tristete, regret, furie si cate si mai cate… Aici este o parte a cartii care te aduce in pragul lacrimilor, si nu exagerez deloc. Trebuie s-o descoperiti pe cont propriu…Finalul e greu de povestit: este apoteotic. Inchizi pagina, plutesti si abia dupa o vreme, dupa cateva ore, intelegi mesajul. Si iti dai seama cat de mult iubesti cartea.
Si evident cat de mult il iubesti pe M. Cred ca sunt putine personaje in literatura universala care sa concureze cu el. E puternic, e complex, e extrem.
Concluzia mea?
Te iubesc, M.
Te iubesc, Cristina Nemerovschi.” (Marissia Wolf)
*
„Din punctul meu de vedere o carte geniala.
Dincolo de un mod de a nara foarte delicios si actual, reies mai multe aspecte interesante.
In primul rand, judecand lucrurile prin prisma teribilistului M., vedem cum poate infuenta prezenta raului viata unui om. M uraste omenirea, tipic tuturor anarhistilor, este scarbit de orice fel de norma si in mod special de cei care le urmeaza. Nu numai ca este un psihopat fara urma de constiinta, dar aceasta rautate il afecteaza si pe el, ajungand sa vada totul ca si ceva decazut, fara farmec; in orice vede numai partea intunecata. Are o predilectie spre tot ce e dark si este pe-alocuri psihopat. Autoarea nu a vrut sa scoata acest aspect in evidenta, desigur, dar eu fiind un om care iubesc omul, natura, viata, observ aceasta lipsa pe care o are M. care-l duce spre nefericire.
Pe de alta parte, este interesanta antagonia dintre relatarile din jurnalul Elei si perspectiva lui M, in privinta acelorasi situatii. Practic, cei doi reprezinta doua extreme la doi poli opusi, Ela reprezinta omul care nu se poate bucura de viata sa din cauza supunerii exagerate la normele societatii, iar M este cel care cade in cealalta extrema si este un fel de anarhist. Ambii sunt insa caricaturizati cu mare ironie, in special Ela; sau poate ca doar ea si cei ca ea.
Sunt aproape sigura ca autoarea a vrut sa critice societatea contemporana si corporatista, ea insasi fiind o rebela.
Tot din compararea celor doua perspective, se observa naivitatea exagerata a Elei si nu ma pot abtine astfel sa nu imi pun intrebari existentiale despre viata; si sa nu ajung iarasi la concluzia ca de cele mai multe ori dragostea este o iluzie, din care in momentul in care ne trezim, putem cadea cu usurinta in abisul intunecat al dezamagirilor si al depresiei. Este genul de carte care iti da o palma daca esti romantic si te trezeste la realitate.
Pana la urma cartea este o ironie la adresa societatii contemporane indoctrinate, societate vazuta prin ochii unui nonconformist.” (Issa Belle, http://www.goodreads.com/review/show/881351545?book_show_action=true&page=1)
*
“Bun. Foarte bun!” (Belfast)
*
“Am citit trei sferturi din Ani cu alcool si sex; acum tin cartea in mana si ma uit la ea ca prostita: cum naiba sa se termine?!! Ce dracului fac eu cand se termina?! Doua zile am fost ca in transa, n-am putut sa fac nimic altceva, mi-am inchis si mobilul, am renuntat la iesit in oras. Fugeam la baie si ma intorceam cat puteam de repede, ca sa reiau Anii cu alcool si sex… Si acum, sa se termine! L Nu pot sa accept asta. Cat de minunat ar fi daca ai putea sa publici Cristina in fiecare saptamana cate o carte noua!!!!” (Elgy)
*
„Multumim pentru ce ai scris pana acum! vrem mai mult!!!!” (Corina)
*
“Am terminat Ani cu alcool si sex. Prea minunata. La nici o ora dupa ce-am inchis cartea, m-am apucat de recitit Sange satanic. Urmeaza Pervertirea.” (Mircea V.)
*
“Abia astept a 4-a carte!” (Andra)
*
“Momentan sunt la Gaudeamus la ultimul etaj, la vreo 5 metri de standul Herg Benet. Mai devreme mi-am luat Ani cu alcool si sex si o simt in geanta cum se zbate si cum ma roaga sa o scot si sa o citesc.
O s-o citesc, abia astept sa o deschid. Ma simt ca un copil mic in ajunul craciunului.
Ce chestie, imi bate inima ca nebuna. Poate pentru ca il am pe M. in geanta? Si o sa ma reintalnesc cu el diseara? Nu stiu, dar e o stare grozava. I even got butterflies. (http://hexxagram.wordpress.com/2012/11/24/gaudeamus-ziua-1)
And later… Tin sa mentionez ca ma apropii de jumatea cartii, it had me at “De patru ore ploua ca dracu’.” “(Cassie S.)
*
“Buna! In urma cu 20-25 de minute am terminat de citit cartea Ani cu alcool si sex. N-o sa te retin foarte mult, nu sunt nici critic literar, nici jurnalist ca sa pot reda intr-un articol coerent impresiile mele despre aceasta lectura. Vreau doar sa spun atat: Ani cu alcool si sex este geniala de la prima pana la ultima pagina! Un milion de stari. Un milion de lucruri care te fac sa razi cu lacrimi, un miliard de reflectii care te ating si te schimba in trecerea lor prin tine. M e genial, restul personajelor sunt si ele la randul lor de neuitat, atat de diferite intre ele. Ca si in Sange satanic, in Ani este cuprinsa o intreaga lume si o intreaga filozofie. Este un manifest cum bine ai spus tu, impotriva mediocritatii, prostiei, superficialitatii si indoctrinarii.
Am adorat Sange satanic. Nu credeam ca voi putea spune despre alta carte ca e mai tare si mai geniala decat Sange satanic, dar astazi am inteles ca exista aceasta carte si mai geniala si ea se numeste Ani cu alcool si sex!!!
Citindu-ti cartle si intalnindu-te pentru prima data saptamana trecuta, nu pot sa-ti spun cat de tare ma revolta oamenii care mananca cacat pe internet. Auzisem cum ca ai fi aroganta si tot soiul de alte epitete…astfel incat, am venit la Romexpo cu inima usor tremurand, ca sa te intalnesc. Mi-era teama ca ma vei lua poate la misto…Imi exersasem si un mic discurs, o introducere in care sa-ti spun cat au insemnat cartile tale pentru mine. In locul persoanei asa zise arogante am intalnit insa o pustoaica simpatica, amabila si pusa pe sotii. Care nu doar ca nu m-a tratat de sus, dar chiar m-a pupat pe obraz si a acceptat sa se pozeze alaturi de mine Am fotografia in telefonul mobil si in ea parem doua adolescente putin rebele
Iti multumesc ca existi, te iubesc mult.” (Mascotte)
*
“Cristina Nemerovschi face multe lucruri bestiale dar face si ceva gresit: dupa ce-i citesti cartile, parca nu mai poti citi nici un alt fel de carte. Nici una nu e la fel de antrenanta, de haioasa si de puternica cum sunt ale ei. Iti vine sa te bagi inapoi sub plapuma si sa astepti sa scoata Cristina urmatoarea carte. Si uite asa ramai in urma cu lecturile obligatorii pentru scoala ” (Mona)
*
“Un roman pe care trebuie sa il citesti.” (Kudika)
*
“E absolut genială!” (Iulian)
*
“Azi mi-a ajuns “Ani cu alcool si sex”. am inceput deja sa o citesc. Sunt super excited. Semnatura ta seamana cu simbolul anarhiei ) cheers!” (Ioana)
*
“Titlul romanului da impresia unei lumi, a unui spatiu si mai ales a unui timp traite, deja trecute. De cand timpul poseda licorile lui Bacchus, lumea se inverseaza si e mereu in cautarea pozitiei perfecte a actului sexual…” (Diana)
*
“De la Sange Satanic n-am mai fost atat de captivata de o carte!” (Dark_Flower)
*
“Inca n-am ajuns la finalul cartii. Acum incep ultimul capitol din Ani cu alcool si sex, Tufisul meu mort din Vama Veche J Pana aici am ras cu lacrimi, m-am intristat, m-am ingandurat si m-a facut sa ma gandesc la mine mult mult de tot. A fost deopotriva lectura, si reflectie. M-am regasit in atatea situatii… dar mai ales in personaje. Mi-a placut la nebunie ca pe una din iubitele lui M o cheama ca pe mine :X Fireste M e acelasi cum il stiam din Sange satanic, e nebun si fascinant, e adevarat si unic.” (Elena)
*
“Am accesat linkul ce duce spre fragmentul din volum si am fost placut surprinsa de duritatea prietenoasa si complet nonconformista a exprimarii. Am gasit sarcasm si puls in acel text, in care apare “tapul”, atat de bine conturat, ca un rezultat aparent al unei introspectii.
Felicitari, cu toata convingerea!” (Clara)
*
“Scrie-o repede pe urmatoarea!!! Fug, ma duc sa recitesc toate cele trei carti ale tale! :X” (Tavi)
*
“Nu pot decat sa o felicit pe autoare, Cristina Nemerovschi. Sa devii in vremurile astea ciudate si aberante, idolul unei generatii intregi, prin cartile tale, nu e un lucru de ici-colo. Felicit de asemenea si editura Herg Benet, care in ultimul timp scoate carti tot mai bune!” (Deea)
*
“M-am regasit in M cel din Ani cu alcool si sex la fel de mult cum m-am regasit in M-ul din Sange satanic. E personajul meu preferat all time. E addictive! De abia astept si continuareaaaaa!!!!!” (Doris)
*
“Cristina Nemerovschi, esti geniala …”cea mai carte super” ” (Ziggy)
*
“Sunt pe cale sa termin cartea. mi se pare asa “wow”. iti dezvaluie, practic, crudul adevar.” (Ana Maria Volintirescu)
*
„Azi am recitit in metrou (in timp ce femeia cu o fetita de varsta scolara incerta din fata mea incerca sa-i atraga fiica-sii atentia oriunde in alta parte, numai sa nu observe cumva titlul la care deja bulbucase ea ochii) faza cu A. care gasise un bar misto in Berceni (desi credea ca e la Armeneasca) si nu intelegea de ce personajul nostru minunat nu mai aparea odata. Am ras (din nou) ca o zurli in metrou, atragand din nou privirea dezaprobatoare a mamei din fata mea.
Eu v-am mai zis: best way to enjoy cele 3 carti ale Cristinei este in metrou, cu titlul la vedere si lumea din jur oripilandu-se.” (Andreea Tanase)
*
„La şcoala ,la ora de română am avut de prezentat o carte ce ne-a plăcut în mod special,iar eu am ales sa vorbesc despre „Ani cu alcool si sex ” şi „Sange satanic”. Spre surprinderea mea,doamna profesoară chiar m-a susţinut şi mi-a apreciat curajul de a expune în mod liber subiectul acestor cărţi „controversate”. Acesta poate fi un început,zic eu. Deci , până la urmă,să te afişezi in public cu aceste cărţi nu este doar o dovadă a faptului că citeşti cărţi bune,dar şi un mod inedit de a te exprima .” (Anca Pandel)
*
„Cum să nu ne trezească nostalgii ?! Mi-e dor de M., de toate fazele și replicile… după ce-am citit și Ani cu alcool și sex, mi-am dat seama ce dor mi-era de B. și R., de toți, chiar și de D., de care nu-mi plăcea la început.
M. e preferatul meu, normal. N-am mai găsit găsit nici un personaj în care să mă regăsesc atât de mult… sau persoană.” (Alexandra Nathrakh)
*
„M e ca un fel de alter ego ideal pentru mine. E genial.” (Hikori Menticider)
*
„Un roman revigorant ca o bere rece in canicula verii…..big like !!” (Alex Negru)
*
“Am inceput ieri „Ani cu alcool si sex”, am terminat-o azi noapte pe la 3. Beton! Acum sunt nedormit la birou.
Va trebui sa iau si celelalte doua carti. Pe asta, luata prin posta de la editura, am dedicatie cu pixul. Multumesc!
Imi provoaca amintiri – daca inlocuiesc 2003 cu 1993, Vama Veche cu 2 Mai, black metal cu thrash/death/doom metal, Stufstock cu Rock 92-94, daca impart betiile la 2, sexul la 5 si drogurile la 10, seamana.” (Lucretiu)
*
„Ooo da! Asta da carte! Merita un Oscar ( daca s-ar oferi pentru carti) . Tocmai o citesc si pot spune cinstit ca e The best !” (A.L)
*
„Trebuie sa recunosc, n-am mai plans citind o carte din copilarie! Tin minte ca pe la 4 sau 5 ani mi-a citit mama o poveste despre un calut care murea la sfarsit si am plans dupa asta o seara intreaga.
Dar de atunci, am fost cuprinsa de o insensibilitate fata de povesti de dragoste si fata de finalurile exagerat de fericite sau exagerat de triste.
Nici macar cele despre animale nu m-au mai impresionat atat de mult, pentru ca aveau majoritatea un aer artificial.
Ieri insa am plans. Am plans citind partea finala din Ani cu alcool si sex. Partea in care M. vorbeste despre tot ce a insemnat R. pentru el si despre cum priveste anii care au trecut pe langa el si l-au transformat. Am recitit de 8 ori ultimul capitol din Ani cu alcool si sex si dupa ce termin de scris asta o sa il citesc si a 9-a oara.
Cred ca titlul cartii este foarte bun; de fapt, despre asta e vorba, anii care au trecut, anii care in aparenta au fost doar cu alcool si sex dar in realitate au fost mult mai complicati si mai plini de sentimente. Anii cu alcool si sex ai lui M. au fost deopotriva si ani cu mizantropie, ani cu inocenta si cu oameni, cu indragostire, cu gelozii, cu deziluzii. Ani in care M. a castigat prieteni, dar a si pierdut (o sa vedeti daca cititi cartea).
Mi-a placut mult de tot Sange satanic. A fost pentru mine ca o declaratie de eliberare, un manifest pentru a crede in tine; Ani cu alcool si sex mi-au placut si mai mult!
De ce am plans la final? Sincer imi este foarte greu sa explic. Am plans pentru toata nostalgia pe care o simte M. si pe care Cristina Nemerovschi reuseste sa o transpuna genial in carte. Pentru lucrurile care se schimba si te schimba.” (Adellyse)
*
„Cum Sange satanic a fost una din cartile care mi-au trezit cheful de lectura si intr-un fel chiar mi-au schimbat perspectiva asupra lumii din jur, am asteptat cu sufletul la gura sa apara continuarea acestei carti. Am urmarit citatele pe care autoarea Cristina Nemerovschi le-a tot postat pe Facebook, inainte sa apara romanul, asa ca nerabdarea mea era intinsa la maxim. Mi-am procurat cartea si parca imi era teama sa o deschid si sa citesc prima pagina…
Dar intr-un final am facut-o. Dupa prima pagina a urmat a doua, apoi a treia, apoi a patra, a treizecea, apoi s-a facut dimineata si a trebuit sa iau o mica pauza…dar mica! Cartea a mers cu mine in metrou, la scoala, sub banca, pe banca, in pauza, la bufet, la cafenenea, inapoi in metrou si iar acasa, in pat. A fost exact ce mi-am dorit! A fost mai mult decat m-am asteptat. A fost o calatorie prin toate sentimentele posibile: bucuria reintalnirii cu M. (personajul meu literar favorit all-time), distractia nebuna la lectura pasajelor mortal de amuzante, tristete, visare, nostalgie si in final, hm…chiar lacrimi. E o carte care te scoate din zona de confort, te zgaltaie serios, te da cu capul de pereti. O carte care iti distruge falsul confort. O carte care te pocneste peste fata de nu te vezi, daca esti un ipocrit sau un prost. O carte care nu iarta fiintele inautentice dar ii rasplateste pe cei care merita. La fel ca Sange satanic.
Genial, intr-un cuvant.” (Cry)
*
“Nu mă pricep eu prea bine la literatură, însă Cristina scrie despre lumea în care trăim, chiar şi unul care de obicei nu citeşte poate să relaţioneze cu personajele şi situaţiile pentru că i s-ar putea întâmpla şi lui. Mie îmi place literatura care mă face să înţeleg mai bine cum este societatea în care trăiesc azi, vreau să ştiu cu ce ochi văd alţii lucrurile pe care le văd şi eu”. (Dan Vasile)
*
„Gospodina asta este atat de proasta incat zice: daca Cristina are un limbaj dur, inseamna ca romanele ei nu sunt de valoare. Un rationament tipic de un idiot care nu e in stare sa-si puna mintea in functiune. Daca gospodina asta proasta ar pune din cand in cand mana pe o istorie a literaturii ar afla ca toti marii scriitori au scris si asa cum scrie Cristina, dur si fara menajamente. E doar stilul scriitorului, in functie de ce vrea el sa exprime. Normal ca daca nu scrii despre ce ar scrie Sandra Brown sau Jane Austen ci despre lucruri mai dure, realiste, ai un limbaj care sa sugereze revolta. Tocmai asta e unul din motivele pentru care Cristina este geniala: poate sa adapteze stilul in functie de situatie si asa ajunge la cititor, provocandu-l.” (Andreea B.)
*
„Tocmai asta e interesant la cartile Cristinei: spun lucruri care ti-au trecut si tie la un moment dat prin minte, dar ea le afiseaza intr-un fel foarte expresiv si imposibil de combatut sau negat, le sintetizeaza original si exemplificator. De asta, dupa lectura te simti incurajat sa le mai gandesti si tu o data, sa descoperi adevarurile tale. Asa actioneaza asupra mintii umane toare cartile bune scrise ever, de la Llosa la Nietsche si asa mai departe.” (radu m. v.)
*
„L-am citit, asa cum am am citit si Sange satanic & Pervertirea. Cu sufletul la gura, captivata si indragostita de personaje cu mult inainte de finalul cartilor… Te felicit cu toata caldura!” (Marry)
*
„Cartile astea sunt atat de tari incat ar trebui sa ajunga la absolut orice om din tara asta, chiar si la oamenii care vor fi socati sau dezgustati. Din soc se pot naste multe lucruri pozitive si unii chiar au nevoie de o galeata de apa rece in cap.” (Alice)
*
„Acelasi umor savuros, acelasi cinism seducator, aceeasi sensibilitate si abilitate in a ne arata toate nuantele personajelor, acelasi stil greu de confundat… Esti un scriitor complet, Cristina.” (Madalina)
*
„Am dat click pe linkul asta cu gandul ca bai, hai sa citesc si eu cateva randuri sa-mi fac o idee, cum e. Am citit tot fara sa ma opresc, e tare rau. Felicitarile mele!” (Teodora)
*
„Se anunta la fel de bestial si genial ca si Sange Satanic. Bravos!!! Ai un umor de nota 20: inteligent, proaspat, revigorant si putin malitios. Lovely:)” (Mircea Saftoiu)
*
„Una dintre cărțile mele de suflet.” (Loredana Stefania)
*
„absolut superba cartea!” (Theea)
*
„Partea finala cred ca va fi geniala.” (Stefan)
*
„Ma incanta faptul ca nu suntem condusi intr-o totala cretinitate si mai citim si ceva de bun gust fara sa zicem” da astia sunt satanisti si e pacat sa citesti asa ceva maica” !” (Alin Stefan)
*
„doar ce am citit acum, de la nietzsche: intr-o zi, noi astia ”ciudateii”, vom fi un popor – poate (peste alte zeci/sute de ani). it fits with M.” (Alex R. W.)
*
„In loc de o carte am ales pachetul de carti al seriei “Sange satanic” scris de Cristina Nemerovschi, pentru ca nu am stiut pe care volum sa-l declar cel mai bun…
Consider ca este una dintre cele mai talentate scriitoare din valul tanar si ma bucur ca am avut sansa sa-i citesc cartile !
Despre aceste volume pot sa spun intr-un cuvant, ca sunt… dementiale si daca nu ma credeti, va rog sa le incercati !
P.S. Vorba scriitoarei “N-o să citesc cărți de self-help” :)” (horade)
0 comments