Evenimente
Dublă lansare de carte: Fluturele-curcan. Specii amenințătoare, de Felix Nicolau și Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi, de Cristina Nemerovschi
Club Silencio, editurile Karth și Herg Benet vă invită vineri, 28 februarie, de la ora 18.30, la o dublă lansare de carte: Fluturele-curcan. Specii amenințătoare, roman critic de Felix Nicolau și Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi, un volum în care Cristina Nemerovschi a adunat cele mai interesante discuții avute cu cititorii săi. Evenimentul va avea loc la Club Silencio (Piața Rosetti nr. 5, București).
Invitați: Diana Iepure, Florin Hălălău, Carmen Dominte, Andrei Zbîrnea, care vor fi prezenți alături de cei doi autori.
În premieră, Fluturele-curcan feat. Boris Vian și alte surprize.
Momentul de lectură al serii va fi oferit de Leonard Ancuța.
*
“Fluturele este o insectă din ordinul Lepidoptera, termen ce provine din termenii grecesti „lepis” (coajă) si „pteron” (aripă). Mai mult coajă decât miez. Acest ordin are aproximativ 165.000 de specii cunoscute care, în ciuda unei mari varietăţi de forme si culori, au o structură similară, mai toţi fiind înscrişi în uniunile scriitoriceşti de pretutindeni.
Curcanul, însă, este o pasăre de talie mare, originară din America, domesticită cu premii literare încă din timpul aztecilor. În timpul împerecherii în vederea formării găştilor literare, culoarea pielii capului şi gâtului devine albastru şi roşu aprins, masculul desfăşurând coada în formă de evantai. Femelele desfăşoară doar sunete guturale: glu-glu-glu! Şi recită cu gravitate ce le vine la îndemână, pe sub aripi.
Fluturele-curcan este o specie încrucişată ce, paradoxal, nu tolerează fluturii şi curcanii pur-sânge. Există zvonuri că unele exemplare modificate genetic pot rezista fără să scrie chiar şi 6 luni. Timp în care clocesc citind pe rupte.”
(Ştiri despre fluturi, curcani şi hibrizi/stirileprotv.ro)
Printre actorii romanului critic Fluturele-curcan: Alexandru Potcoavă, Dumitru Crudu, Sorin Delaskela, Bogdan Hrib, Caius Dobrescu, Doina Ruști, Ștefan Doru Dăncuș, Mihail Vakulovski, Cristina Nemerovschi, Octavian Soviany, Iulia Militaru, Cosmin Perța, Șerbgan Axinte, Adrian Suciu, Stoian G. Bogdan, Radu Vancu, Marin Mălaicu-Hondrari, Anca Mizumschi, Moni Stănilă, Florin Hălălău, Ciprian Măceșaru, Lorena Lupu, Chuck Palahniuk, Philip Roth, Vladimir Sorokin, Italo Calvino, Haruki Murakami și alții.
Cartea poate fi comandată online aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/fluturele-curcan-specii-amenintatoare-felix-nicolau
*
„E ușor să te bați cu pumnul în piept că iubești România. E simplu să-ți cumperi un fular în culorile tricolorului – roșu, galben și albastru – și să ieși în piață de 1 Decembrie, la un pahar de vin gratis. E comod să te cerți în diferite grupuri pe Facebook cu „nenorociții care nu iubesc trupul patriei mamă și-l pângăresc“. E la îndemână să-ți lipești pe manșetă o etichetă care urlă că „românii sunt frumoși“. E confortabil să te împăunezi cu reușitele altor români, alții decât tine – fie că vorbim despre filme românești premiate în lume, fie că vorbim despre o echipă de fotbal sau niște liceeni olimpici la matematică. E ideal să spui, de acasă, din fotoliul tău, scuipând o coajă de sămânță pe covor: „E buni, domle, e români de-ai noștri!“ Dar, de fiecare dată când ești tentat să spui asta, pune-ți și întrebarea: când am făcut, cu adevărat, ceva real și personal PENTRU România?”
“Chiar, de ce acest titlu, se vor întreba mulți. Pentru că din întrebările voastre – cele care au intrat în carte, și nu numai – se vede un soi de disperare, de saturație, se vede dezgustul și nelămurirea omului ajuns la capătul puterilor și care nu mai găsește pic de toleranță pentru ceea ce vede în jurul său. Au fost cititori care m-au întrebat direct: tu cum reziști în România? Cum se poate împăca un om care gândește și creează cu situația de astăzi a României? Cum îți poți găsi liniștea și echilibrul necesare scrisului, când 80 la sută din români sunt analfabeți, când aproape nimeni nu mai este interesat de cultură, când românii merg înainte mânați doar de sentimente care nu fac cinste niciunei ființe umane: ură, frustrare, invidie, frică. […]Și, mai ales, întrebările vizau situații concrete – ce ar trebui noi să facem, tinerii români de astăzi, cu România? S-o acceptăm așa cum e? S-o scuzăm, fiindcă nu-i vina ei? Să-i iertăm pe părinții noștri, fiindcă nu au putut să ne lase moștenire o țară mai bună, o țară normală? Am încercat, cu cartea asta, nu să vă dau răspunsuri, ci să vă ofer niște sentimente, sentimentele mele, care să vă îndemne să mergeți mai departe, să căutați lucrurile bune în voi înșivă, nu în semenii voștri, nu în jurul vostru, nu în România.” (Cristina Nemerovschi)
Cartea poate fi comandată online aici:
http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/ce-facem-cu-romania-cititorii-in-dialog-cu-cristina-nemerovschi
0 comments