
Evenimente
Colocvial SB. Prima întâlnire. Literatură și Rock
AdLittera lansează o serie de dezbateri având ca temă centrală literatura. Cu o frecvență lunară, fiecare ediție, va aborda subiecte diverse din palierul socio-cultural, cauze și efecte în varii arte, cultură și știință.
De ce „colocvial”? Pentru că societatea românească este saturată de prea multă încleștare și înverșunare, duce lipsă de acceptare și înțelegere și este sătulă de prea multă demagogie și vorbe goale.
De ce un eveniment axat pe „literatura”? Pentru că dorim ca literatura să nu mai fie identificată cu o nișă a elitelor, scriitura fiind într-adevăr un act artistic care nu este la îndemâna oricui, dar lectura poate deveni o obișnuință dacă o plasăm într-un mediu confortabil.
De ce acest eveniment este aparte? Pe de o parte, avem literatura ca o manifestare artistică, iar de cealaltă parte, sunt o mulțime de alte arte și științe care interferează și fuzionează cu ea. Patrimoniul cultural de masă începe de la o discuție amicală, într-un mediu non-conformist, între prieteni.
COLOCVIAL SB. Prima întâlnire. Literatură și Rock
Prima ediție a seriei de evenimente „Colocvial SB” are ca titlu „Literatură și Rock”.
Pe 20 Apr. 2013, în RSS PUB (Str. Popa Nan 3A), la ora 18:00 vom aniversa 40 ani de la lansarea albumului „Dark side of the Moon”, al formației Pink Floyd.
Invitații literați sunt profesorul universitar și scriitorul Ovidiu Verdeș și prozatoarea Cristina Nemerovschi, care vor răspunde întrebărilor, vor lectura și discuta liber despre atitudine, ton și limbaj în literatură. Despre rock în literatură. Despre cauzele și efectele sale.
În a doua parte a evenimentului, se vor depăna amintiri despre trupe de rock și fani, despre rock-ul românesc și cum era percepută industria de rock occidentală. Se vor alătura discuției: Alex Revenco, Răzvan Hefe, Adrian Deliu și Mihai Pahonțu. Oameni de presă care simt rock.
Despre invitați:
Ovidiu Verdeș este profesor la facultatea de Litere a Universității București și a publicat inițial poezie în Luceafărul și Contrapunct. A frecventat cenaclul Universitas al lui Mircea Martin, iar una din temele preferate de studiu este literatura de frontieră. A publicat diverse articole în volume colective și reviste precum Euresis, Dilema, Observator cultural, Romînia literară sau Interval. În 2001 primește premiul de debut al Uniunii scriitorilor pentru Muzici și faze, un roman autobiografic scris mai degrabă însă de un alter, decît de un ego, așa cum declară autorul. Formarea academică în teoria literaturii consideră că nu și-a pus amprenta asupra scriiturii sale, astfel că tonul romanul este unul vioi, limbajul argotic, iar imaginile se transferă cu lejeritate de la individual la un grup cu roluri și ierarhii. În 2005, „Muzici și faze” primește premiul Asociației române de literatură generală și comparată. Ovidiu Verdeș este fascinat de tot ce înseamnă retro în literatură, muzică și filme.
Cristina Nemerovschi publică pentru început în revista Egophobia, iar în 2010 debutează în volum cu „Sînge satanic”, roman distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011 și cu nominalizare la titlul Cartea anului 2010. Aleasă între finaliștii Premiers Romans En Lecture, cartea stîrnește controverse, ajungîndu-se pînă la redactarea unei petiții pe internet în care i se cerea interzicerea. Cu toate astea, Cristina publică „Pervertirea” și „Ani cu alcool și sex”, iar în prezent are în pregătire la Editura Herg Benet al patrulea său roman. Există mai multe proiecte legate de ecranizarea sau punerea în scenă a cărților sale, iar una din părerile Cristinei despre drumul pe care merge este că „cel mai bine e să arăți degetul mijlociu turmei și să faci ceea ce simți”. Consideră că publicului său îi place deschiderea, curiozitatea și inteligența. Cristina declară fără ezitare că iubește oamenii „care te fac să crezi din nou în ideea de OM, deși tu ești un mizantrop extrem”.
Răzvan Hefe este asociat cu trupa Coma. A fost VJ în emisiunile de la Atomic, Music Channel sau MTV. Realizează emisiunea Domestika de la Radio Guerilla
Alex Revenco este senior editor – rock music și unul din jurnaliștii care au susținut permanent mișcarea muzicală rock din România. Face parte din juriul prestigiosului concurs „The Global Battle Of The Bands”, unde au fost mereu prezente mari nume din industria muzicală mondială.
Adrian Deliu este traducător de carte din limba engleză pentru grupurile editoriale Corint (din 2004) și RAO (doar 2007), iar mai nou, pentru editura Epica (din 2012). Numărul cărților traduse are trei cifre. De-a lungul vremii a scris și cronici de disc sau de concert în diversele publicații la care a lucrat, plus știri și interviuri. Tangențe cu muzica: din 1977 a început să știe câte ceva despre rockul românesc, apoi și despre cel universal. Tot umblând pe la concerte, a ajuns să cunoască mai mulți muzicieni, muzicanți și muzicologi, în principal din rock și folk, dar și din jazz și blues. Perioada de implicare mai activă și mai intensă în fenomen a fost în anii 1988 – 1989, când a participat la câteva turnee ale formației Celelalte Cuvinte.
Mihai Pahonțu s-a apucat de radio pe 3 martie 1990.
Cronologia arată că a lucrat pentru majoritatea radiourilor importante: Unifan, Unifun, Uniplus, Fun, Radio XXI, Radio Total, Activ FM (fost 2M+), Mix FM, 100%FM. A mai colaborat cu: Radio România fiind trimis la Radio Vacanța Constanța și la Radio Vacanța Costinești. Acum concepe majoritatea playlist-uri la Sport Total FM. Lucrează din 2007 și realizează emisiunea matinală, unde alternează știrile cu muzica rock.
Realizator și moderator program:
Diana Bădica (n.1985, Slatina, Olt) are studii în științe sociale și a debutat în romanul colectiv Moș Crăciun&Co (Editura Art, 2012), după ce a publicat în Observatorul Cultural și Dilema veche. Este semnatara cronicilor culturale bucureștene, având rubrică în revista SemneBune. Citește sociologie și crede că de acolo îi vin idei. Nu știe să meargă pe bicicletă. Nici să înoate. A participat la ateliere de creative writing cu Răzvan Țupa (IDC 2012, poezie) și Florin Iaru și Marius Chivu (RdP 2012, proză). Crede că, de vreme ce răul tot există în lume, ce poate să facă literatura este să-l exploreze și exploateze. E veselă și râde mult.
Coordonator program:
Arnoux Maz, redactor-șef revista SemneBune. Câteodată poet, câteodată jurnalist cultural, mai mereu bine intenționat.
0 comments