
Despre cărți
„Un metaroman, în mod clar must-read al literaturii contemporane”
„Rockstar-ul Cristinei Nemerovschi a reprezentat, pentru mine, cea mai așteptată carte pentru anul 2016, alături de Cronicile fetei lup, care va apărea la sfârșitul anului.
Când, în sfârșit, ziua cea mare sosise, ziua în care exemplarul meu își ocupa locul eliberat demult în biblioteca mea, am plecat mai devreme de la școală, să prind curierul. Am început să sar prin casă, când m-am văzut în brațe cu materializarea celui mai mare vis, celei mai mari aspirații din ultimile luni. Eram gata să mă dau întru totul lui Storm, să devină parte din mine, să mă avânt în trăirile lui sublime, în timp ce portretul său ideal mi se contura încet, dar sigur, în minte. Ia-mă, sunt doar al tău. Pentru totdeauna.
Așa cum, pe măsură ce ai acces tot mai mult la gândurile unui om, la trăirile și la concepțiile sale, ajungi să crezi că îi știi, cât de cât, stilul. Că îl cunoști. Că te-ai obișnuit cu el. Ei bine, nu este deloc așa. Am descoperit, prin intermediul ultimului roman al Cristinei, un suflet prihănit, aparte de cum se reliefa până acum. Pentru că Storm provine din Cristina și deoarece Storm este, acum și pe vecie, în mine. Vorbim, așadar, de o evoluție a autoarei, atât în calitate de scriitor, cât și în calitate de Om.
Pentru început – durere. Cu toții credem că știm ce-i aia, nu? Poți simți durere când cazi în nas urcând scările de la bloc, la patru dimineața, fiindcă ești mort de băutură și de viață, mai ales. Simți durere când n-ai destui bani pentru un pachet de țigări, așa că îți iei la bucată și ajungi la mila femeii care încalcă legea, pentru 5 lei în plus, pe fiecare pachet. Da, toți oamenii simt durere. Dar Cristina nu o vede ca pe ceva în neapărat trupesc, fizic, esențial uman. Ci, aș putea spune eu, ca pe o artă.
Storm e o artă. Storm, prin relația sa cu viața, cu pământul, cu celelalte personaje – Fire, Alice, Kat, Lola, Johnny, Ioana Șoricelul etc.- cu muzica, toate ajungând să alcătuiască un Tot eterogen, dar perfect prin relativitatea și profunzimea sa. Rockstar e un roman mult mai complex decât lasă să pară. Eu îl plasez cam pe același… CONTINUAREA AICI: https://raftulariciului.wordpress.com/2016/06/14/recenzie-rockstar-de-cristina-nemerovschi/
0 comments