Despre cărți Recenzii Ani cu alcool și sex

„Un alt mare merit al Cristinei Nemerovschi este că a creat un prototip de personaj care nu exista în literatura română”

„„Ani cu alcool şi sex” de Cristina Nemerovschi este a doua parte a unei trilogii încă în lucru, prima parte fiind „Sînge satanic”, roman care a cîştigat premiul de debut al revistei Tiuk! (2010) şi care a atras imediat atenţia cititorilor şi a criticilor literari. Narator e acelaşi M., personaj principal şi-n „Sînge satanic”, şi e exact la fel – rocker, narcisist, bisexual, şi cam cum îl vede Ela, una din iubitele lui, pe care el o numeşte Elavaca: „iresponsabil, puţin alcoolic, scandalagiu, încrezut, poate satanist, lipsit de maniere, afemeiat, arogant şi aşa mai departe”. Romanul începe cu el beat, bîntuind pe străzile Bucureştiului, în 2002, după ce s-a bătut cu cineva într-un bar, şi se termină cu el beat la o terasă de la Vama Veche, în 2012. Aşadar, 10 ani din viaţa unui anarhist, de la 18 la 28 de ani, ani cu mult alcool şi sex, dar şi cu amintiri… deja.

În afara uşurinţei cu care e scris (sau măcar se citeşte) şi acest al doilea volum, mi-au plăcut pasajele care amintesc de manifeste (de exemplu, fragmentul de la pp. 276-280), dar şi multe replici haioase sau memorabile („locul acela în care mă simt acasă e mintea mea”, „rostul femeii pe lume nu e să gîndească, e să simtă”). Un alt mare merit al Cristinei Nemerovschi este că a creat un prototip de personaj care pur şi simplu nu exista în literatura română, astfel permiţîndu-i cititorului să poată intra (fictiv, fireşte, imaginar) în lumea rockerilor anarhişti, iar oamenii care trăiesc şi gîndesc ca M. se pot urmări dintr-o parte, cumva, aşa cum o parte a rockerilor se pot vedea din alt unghi în filmul lui Marian Crişan, „Rocker”.”

Citiți CONTINUAREA recenziei AICI: http://tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2650

MIHAIL VAKULOVSKI

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *