Despre cărți Păpuşile

„Să vă mai spun cât mi-a plăcut? N-aș avea cuvinte”

„La ce mai e bună iubirea, daca ea nu poate salva pe nimeni de la moarte?” Așa începe ultima carte a Cristinei Nemerovschi. Păpușile ei nu sunt marionete manevrate de ceilalți, ci păpuși care iau naștere pentru ca ceilalți să le iubească, ca lumea întreagă să se învârtă în jurul lor. Păpușile ei sunt din cărțile pentru copii, sunt Dora Minodora și Luna Betiluna. Păpușile sunt jumătăți ale aceluiași întreg, care se regăsesc și își construiesc o lume a lor.

ingrid munteanu

Dora are 18 ani când o întâlnește pe Luna, o tipă mult mai explozivă decât ea. Nici yin și yang nu cred că s-ar fi potrivit mai bine decât ele. Cele două devin de nedespărțit în urma unei întâlniri întâmplătoare într-o discotecă de la mare, de 1mai, unde Dora se află cu „mama ei vitregă”, reepectiv o tipă cu circa 10ani mai mare ca ea. Dispariția Evei, mama naturală a cărei plecare lasă un gol imens în sufletul Dorei, nu e alinată de Ema, dar este cel puțin atenuată prin prietenia sa. Dora și Luna, două tipe care devin de nedespărțit și se implică într-o relație cel puțin bizară, chiar și-n România secolului 21.

Împreună au parte de toate întâmplările posibile, de la adoptatul unui cățel până la plecatul la mare, de la sexul în grup la orele de curs din facultate, unde Luna își însoțea iubita și era în mijlocul atenției, de la jointurile trase până la Mădă, casa din copac. Împreună duc până la capăt o iubire furtunoasă, împotriva tuturor. Domnul P., tatăl Lunei, politician renumit, nu e de acord cu relația, dar acceptă iubirea Dorei pentru fiica sa. Tatăl Dorei este în total dezacord, dar încearcă să nu vadă ceea ce se întâmplă de fapt.

Totul e parcă mai ușor când Dora și Luna sunt împreună, dar totul pare că se șubrezește atunci când Luna îi dezvăluie, forțată de împrejurări, că suferă de o boală de inimă. În plus, are fixată în cap ideea că va muri la 26ani, după cum i-a prezis o bătrână, cu mulți ani în urmă. Și inevitabilul se întâmplă, când dintr-un gest frumos iese fix ce nu trebuie, iar moartea învinge iubirea într-un mod prea stupid. Dora refuză să mai trăiască și are cam patru tentative de a sinucide, după care viața ei trebuie să continue fără Luna.”

CONTINUAREA AICI: http://paginidezisinoapte.ro/cartea-saptamanii-papusile-cristina-nemerovschi/

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *