Blog

Despre părinți

Mă întreba cineva zilele trecute, pe Facebook, sincer îngrijorat: ce ne facem cu atâția copii care nu știu să scrie corect în limba română, care vor pica BAC-ul, care n-or să citească niciodată o carte de la cap la coadă? Și când vor ajunge mari, cum îi vor crește ăștia pe copiii lor? Întrebarea mi s-a părut pertinentă și tristă, pentru că așa e, chiar surprinde o realitate: dincolo de copiii și adolescenții talentați, cu o grămadă de imaginație, cu personalitate, care își caută singuri propriul drum, există atât de mulți cărora li se pare ridicol să le ceri să deschidă o carte, indiferent cât de atractivă ar părea ea.

În ultimii ani, s-a aruncat frenetic pisica moartă în curtea profesorilor. Că nu își dau deloc interesul, că nu își mai fac meseria cu pasiune, că unora le lipsește cultura generală, ba chiar și cunoștințele minime de gramatică a limbii române. Că n-au tact, că n-au răbdare, că sunt agresivi, țâfnoși sau plicticoși. Și, în multe cazuri, chiar așa este; pisica moartă stă bine la ea acolo, în curtea aia.

Dar, mă întreb, totuși, ce fac părinții în situația în care realizează, într-o bună zi, că fiul sau fiica lor a intrat pe mâna unor profesori care nici nu-i trezesc apetitul pentru cultură și nici nu-l pregătesc pentru viață. Se plâng pe rețelele de socializare și cu asta consideră încheiată povestea? Fac o petiție? Ies în stradă, cu o pancartă mare lipită pe piept? Ce faci tu, ca părinte, când vezi că nimic din toate astea nu ajută?

 

Continuarea: http://www.catchy.ro/parinti-adevarati-si-restul/80955

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *