Evenimente

Cum și unde scrie Cristina Nemerovschi?

Eu sunt, cred, departe de ceea ce numim în mod obișnuit un „scriitor cu tabieturi”. Nu am anumite obiecte care nu trebuie să-mi lipsească cu niciun preț de pe birou, nu sunt dependentă de un anumit moment al zilei, în care lumina soarelui să bată într-un fel aparte pe monitor… Scriu de fiecare dată când mă ajunge din urmă o anumită stare, un sentiment că orice altceva aș face în orele ce urmează, în afară de scris, s-ar putea să nu-mi aducă aceeași satisfacție. În momentul în care mă așez la laptop, trebuie să existe întotdeauna un singur ingredient: chef de scris. De acolo vine totul, ușor și firesc. În plus, trebuie să am déjà în minte ceva din poveste, materialul din care voi construi paginile de roman. Nu mă apuc niciodată de scris dacă nu am ceva în minte, ceva ce vreau să scot și să pun pe ecran. Nu neapărat povestea cu toate momentele ei – introducere, desfășurare, punct culminant –, dar totuși un element, o frază, un sentiment sau… o melodie, de la care se poate deșira un fir narativ. Un oarecare tabiet, dacă poate fi numit așa (eu m-am obișnuit să-i spun mai degrabă ciudățenie), este ascultarea repetitivă a unei melodii; îmi aleg un cântec, îl pun pe repeat, și-l las să curgă ore în șir. Mi se pare că îmi dă cursivitate scrisului, îi păstrează un feeling de la cap la coadă. De altceva nu am nevoie, nici măcar de singurătate – mi s-a întâmplat să scriu foarte bine și la petreceri, în baruri, sau la lecturi cu public.

În ce privește spațiul propriu-zis de lucru, am mai multe „vizuini” în care s-au născut cărțile mele. Am biroul de la editură, am mansarda de la țară și am spațiul în care și locuiesc, unde nu am propriu-zis un birou, ci scriu pe unde apuc. În afară de aceste locuri, în general scriu atunci când simt că am starea necesară, cum spuneam – pur și simplu, deschid laptop-ul și continui povestirea de unde am lăsat-o.

Continuarea pe Bookblog, aici: http://www.bookblog.ro/aici-se-nasc-marile-carti/aici-se-nasc-marile-carti-cristina-nemerovschi/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+bookblogro+%28bookblog.ro%29

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *