Evenimente

A apărut cartea Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi

La editura Herg Benet, în colecția Eseuri/Interviuri, a apărut cea de-a cincea carte semnată de Cristina Nemerovschi – “Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi”.

Într-o Românie în care să fii scriitor pare privit din ce în ce mai mult ca un moft, cartea Cristinei Nemerovschi atinge două obiective. Pe de o parte, realizează un dialog sincer și direct cu cititorii, autoarea răspunzând la câteva zeci de întrebări venite din partea acestora, atât despre cărțile publicate, cât și despre ce înseamnă scrisul, care este raportul dintre realitate și ficțiune, sau cum iau naștere personajele. Pe de altă parte, “Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi” vine să aducă o perspectivă proaspătă asupra felului în care tinerii privesc situația actuală a României și cum își propun să lupte pentru a schimba cu ceva realitatea din jur.

“Chiar, de ce acest titlu, se vor întreba mulți. Pentru că din întrebările voastre – cele care au intrat în carte, și nu numai – se vede un soi de disperare, de saturație, se vede dezgustul și nelămurirea omului ajuns la capătul puterilor și care nu mai găsește pic de toleranță pentru ceea ce vede în jurul său. Au fost cititori care m-au întrebat direct: tu cum reziști în România? Cum se poate împăca un om care gândește și creează cu situația de astăzi a României? Cum îți poți găsi liniștea și echilibrul necesare scrisului, când 80 la sută din români sunt analfabeți, când aproape nimeni nu mai este interesat de cultură, când românii merg înainte mânați doar de sentimente care nu fac cinste niciunei ființe umane: ură, frustrare, invidie, frică. […]Și, mai ales, întrebările vizau situații concrete – ce ar trebui noi să facem, tinerii români de astăzi, cu România? S-o acceptăm așa cum e? S-o scuzăm, fiindcă nu-i vina ei? Să-i iertăm pe părinții noștri, fiindcă nu au putut să ne lase moștenire o țară mai bună, o țară normală? Am încercat, cu cartea asta, nu să vă dau răspunsuri, ci să vă ofer niște sentimente, sentimentele mele, care să vă îndemne să mergeți mai departe, să căutați lucrurile bune în voi înșivă, nu în semenii voștri, nu în jurul vostru, nu în România.” (Cristina Nemerovschi)

„E ușor să te bați cu pumnul în piept că iubești România. E simplu să-ți cumperi un fular în culorile tricolorului – roșu, galben și albastru – și să ieși în piață de 1 Decembrie, la un pahar de vin gratis. E comod să te cerți în diferite grupuri pe Facebook cu “nenorociții care nu iubesc trupul patriei mamă și-l pângăresc”. E la îndemână să-ți lipești pe manșetă o etichetă care urlă că “românii sunt frumoși”. E confortabil să te împăunezi cu reușitele altor români, alții decât tine – fie că vorbim despre filme românești premiate în lume, fie că vorbim despre o echipă de fotbal sau niște liceeni olimpici la matematică. E ideal să spui, de acasă, din fotoliul tău, scuipând o coajă de sămânță pe covor: “E buni, domle, e români de-ai noștri!” Dar, de fiecare dată când ești tentat să spui asta, pune-ți și întrebarea: când am făcut, cu adevărat, ceva real și personal PENTRU România?” (“Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi”)

“Ce facem cu România? Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi” se poate comanda aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/ce-facem-cu-romania-cititorii-in-dialog-cu-cristina-nemerovschi sau împreună cu celelalte cărți ale autoarei: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/pachet-5-carti-cristina-nemerovschi-ce-facem-cu-romania-nymphette_dark99-ani-cu-alcool-si-sex-pervertirea-sange-satanic

Despre Cristina Nemerovschi:
Supranumită de critici “rebela literaturii române de azi”, licențiată în filosofie, cu un master despre L. Wittgenstein, Cristina Nemerovschi a debutat în 2010, cu romanul Sânge satanic.
Cartea a reprezentat atât un succes de critică, dar mai ales de public, fiind reeditată doar câteva luni mai târziu. În numai un an, Sânge satanic s-a impus ca un adevărat fenomen social, consacrând un nou stil în literatura tânără și inspirând numeroase manifestări artistice: poezie, piese de teatru, visual art, muzică. Romanul a primit referințe elogioase, fiind comparat cu opere-cult ale unor autori precum J. D. Salinger, Henry Miller, Irvine Welsh, Chuck Palahniuk, Bret Easton Ellis sau Anthony Burgess, și a fost distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea anului 2010, ales printre finaliștii Premiers Romans En Lecture.
Al doilea roman al Cristinei Nemerovschi, Pervertirea, a apărut în 2012 la editura Herg Benet. Cartea a fost supusă controverselor încă din primele luni, câteva lecturi fiind întrerupte, temele romanului fiind considerate “imorale, violente și indecente”.
Ani cu alcool și sex este al treilea roman semnat de Cristina Nemerovschi, o continuare la Sânge satanic, apărând în noiembrie 2012, la editura Herg Benet.
În 2013, în colecția Cărțile Arven a Editurii Herg Benet apare nymphette_dark99; cartea este reeditată doar câteva luni mai târziu. În același an apare și cea de-a treia ediție a romanului Sânge satanic.
În noiembrie 2013, Cristina Nemerovschi publică la Herg Benet un volum compus din discuțiile avute cu cititorii săi și fragmente din interviuri acordate de la debut și până în prezent, intitulat Ce facem cu România? – Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi.
Proza Cristinei Nemerovschi a fost inclusă în câteva antologii, atât din România, cât și internaționale.

coperta-ce-facem-cu-romania

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *